В политически аспект България отбелязва точки, но на домашната ни сцена общественото напрежение остава. Външнополитическите ни успехи се приемат нееднозначно. Това са част от изводите от последното проучване на „Галъп”, посочени от политолога Първан Симеонов в студиото на „Тази сутрин”.

По думите му важен е процентът хора, които смятат, че демокрацията  у нас е застрашена. „България има две реалности – една за председателството и една – корумпираната. 51 на сто смятат, че демокрацията е застрашена и най-вероятно тук роля има усещането за концентриране на влияние и протестите от последните седмици”, заяви той.

Политологът добави, че успехите на властта не се приемат еднозначно.

По повод разделеното обществено мнение за приемане на еврото Симеонов посочи, че опасенията ги има и са високи, но и личи, че властта е положила усилия да покаже и ползите от това.  

„Корупцията се приема като фон, тиктакане на часовник. Не е и нов обществен проблем. Други данни показват, че общественото напрежение расте не само по темата корупция. За някои хора корупцията понякога е единственият начин нещо да се случи”, посочи още политологът.