Депутати и политици също направиха своя избор на днешните президентски избори. Своят глас дадоха също лидерът на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов, както и настоящият президент Росен Плевнелиев.

„Гласувах за началото на промяната, за една различна президентска институция”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като направи своя избор. Тя добави, че е гласувала за държавен глава, който ще се ръководи само от националния интерес и чувството си за справедливост.

Кандидатът на ГЕРБ за вицепрезидент Пламен Манушев упражни правото си на глас във Варна. „Гласувах за силна, просперираща, уважавана и мирна България”, заяви той след вота си.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова всички симпатизанти и членове на партията да подходят „депесарски” към изборите. „Днес е важен ден за демокрацията в Република България”, добави още Карадайъ.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов упражни своя вот в София, като заяви, че гласува за стабилност. „Убеден съм, че това ще бъде основният мотив на всички български граждани”, допълни той.

„Гласувах за независимост на президентската институция”, заяви лидерът на ДБГ и министър на образованието Меглена Кунева. Тя добави, че гласува също за гарантирането на евроатлантическите ценности.

Снимка: БГНЕС

„Гласувах за държавен глава, който ще донесе спокойствие и по-малко напрежение в държавата и ще върне чувството за достойнство на българите”, заяви кандидатът за президент Ивайло Калфин.

„Дадох своя глас за достойното бъдеще на България”, заяви лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Той добави, че бъдещият президент трябва да предвижда инициативи и в образованието, здравеопазването и културата.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че гласува с „надежда за повече държавност”.

„Следващият държавен глава на България трябва да бъде много високо подготвен и опитен държавник”, смята лидерът на АБВ Георги Първанов, който гласува днес в София. Той добави, че избраният трябва да е блестящ дипломат и да има своя важен глас.

„Гласувах за стабилна и сигурна България, в която да живеем образовани и проспериращи”, заяви кандидатът за ГЕРБ Цецка Цачева, която упражни своя вот в Плевен. „Аз участвам в президентски избори – аз искам да не се делим – да няма червени, сини, центристки крепости – да има единение на нацията”, добави още тя.

„Гласувах, за да дам сила на свободните хора. Гласувах, защото реших, че ако не го направя, утре може да ни накарат да празнуваме пак октомврийската революция”, заяви кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков. Той добави, че бъдещият пети президент трябва да бъде патриот, компетентен и с достойнство.

Снимка: Ладислав Цветков

„Времето на телевизионните проповеди свърши, хората ще вземат демокрацията в свои ръце, защото тя им принадлежи”, заяви кандидатът за президент на БСП ген. Румен Радев. Той добави, че промяната в страната е неотложна. „Гласувах и в референдума, отговорих чинно на всички въпроси”, добави Радев.

„Дадох своя глас за човек – истински гарант и страж за сигурността на всеки български гражданин”, заяви кандидатът за вицепрезидент на БСП Илияна Йотова. Тя призова да не се допуска „назначаване” на президент и вицепрезидент, както през последните пет години.

„Това е моят вот – за евроатлантическия път на България”, заяви лидерът на ДОСТ Лютви Местан, след като упражни правото си на глас. Той обясни, че е гласувал и на рефередума.