Две раздели белязаха годината на министър-председателя Бойко Борисов. През март от правителството си тръгна вътрешният министър Веселин Вучков.

Отношенията между двамата се провалиха заради различия - кой да оглавява професионално МВР и ДАНС. Оставката на Вучков съвпадна с посещението топченге номер 1 на Съединените щати.

„В моята оставка не бих искал да се провижда нищо мистериозно по ключов съдържателен въпрос, не мога да приема, че главен секретар е човек, който не се харесва от гражданското общество”, обясни решението си Вучков.

Заради различия в разбиранията за съдебна реформа Борисов се раздели и с правосъдния министър Христо Иванов и с подкрепата на Радан Кънев.

Разместването на пластовете в управлението постави от различни страни на барикадата и доскорошни близки приятели.

Ракията пък остави сама сред свои Поли Карастоянова. Патриотите се отказаха от нея заради позицията й по промените, свързани с казаните за варене.

След няколко неуспешни опита пък БСП най-накрая успя да се раздели с Георги Кадиев, когато той реши да се кандидатира за кмет на София въпреки партийната воля.

„Ще бъда независим, ще седя до г-жа Баракова, прекрасна перспектива”, подчерта Кадиев.

До Анна Баракова вече ще стои и Лютви Местан. След две десетилетия заедно в края на 2015-а следим раздялата на Ахмед Доган с Лютви Местан.

Краят между Доган и Местан беше обявен с разпространяването на новогодишното обръщение на почетния председател към актива на ДПС. Доган определя като гаф декларацията на Местан за конфликта Русия - Турция и заявява, че с политика трябва да се занимават хора, които разбират от това. След това досегашният лидер на ДПС беше отстранен от всички постове в партията.

С Местан от ДПС си тръгнаха и трима депутати.