Началникът на Националната служба за охрана е пети човек в държавата по ранга на генералитета и е първи по влияние сред генералите. В същото време, на тази позиция се поставят хора, които нямат нищо общо с армията и които не са заслужили генералския пагон. Това коментира бившият служител на НСО подп. Николай Марков в студиото на „Тази сутрин”.

„С идването на всеки нов президент се появяват определени течения, най-често около личната му охрана, които идват от външни среди (пак хора от службите, но които имат контакти в политическите среди) и които целят поставянето на НСО пряко под влиянието на новия президент”, коментира той във връзка с информациите, че Ангел Антонов ще бъде сменен с полицая Тодор Гребенаров.

Според Марков и при сегашния началник на службата, и при спрягания за негов приемник има сериозен юридически проблем – НСО е военизирана структура, а начело се поставя цивилен човек. „Нормално ли е един човек, който идва от улицата, от следващия ден да произвежда офицери, които не са ходили войници?”, запита той и подчерта: „Позицията началник на НСО е най-лесният начин да получиш генералски пагон без да си го заслужил”.

По думите му Антонов не се справя с работата си, Гребенаров има качества, а има и други претенденти за поста, но в службите не се ценят хората с визионерско и реформаторско мислене. Николай Марков беше категоричен, че НСО не трябва да е военизирана .