Подготовката на изборите e в ход. Остават десет дни до крайния срок за сформиране на Централната избирателна комисия (ЦИК) по новите правила.

Основният въпрос е кой ще оглави комисията, която вече ще е постоянно действащ орган. Ще заработи ли нормално ЦИК и ще доведат ли новите правила до хаос на евроизборите през май?

Днес изтече крайният срок, в който неправителствените организации имаха право да направят своите номинации. Засега оттам кандидатурите са десет и сред тях са хора като математика Димитър Димитров и социолога Цветозар Томов.

Ивилина Алексиева, предложението на Института за модерна политика вероятно ще оглави ЦИК. След номинираните има и представител на асоциацията за реинтеграция на осъдените лица. И въпреки че експерти се опасяват от хаос на изборите заради смяна на висшия ешалон за правене на избори, от управляващото мнозинство уверяват, че всичко ще е в срок, а манипулации няма да има.

Опозицията влиза в изборната процедура с опасения, че няма да се намери място за тях в ръководството от четирима души. Мая Манолова пък отговори, че място има за всички.

„Отново ще има задкулисие и договорки, всички от ръководството на ЦИК от квотите на ДПС, БСП, Атака и независимите и ГЕРБ да остане без представител”, смята Десислава Атанасова, депутат от ГЕРБ.

„Сигурно от ГЕРБ не са прочели изборния кодекс, много то депутатите се изказваха без да са чели закона. В ръководството на ЦИК ще могат да се предлагат достатъчно имена”, контрира Манолова, зам.-председател на НС.

От ДПС не разкриват своите номинации за ЦИК.

Партиите могат да подкрепят и кандидатури от неправителствения сектор. Спряганата за евентуален председател на ЦИК в средите на БСП Ивилина Алексиева е кандидат на Института за модерна политика.

„Тя работи по изборното законодателство от 2001 година, беше в работната група за първия проект за изборния кодекс, има един мандат член на ЦИК през периода 2005-2009-а и от 2009-а работи пряко по изборното законодателство. Тя беше подкрепена от 9 други правозащитни и съсловни организации, ние сме адресирали предложението си до всички парламентарни групи”, обясни Борислав Цеков.

Друго известно име е на социолога Цветозар Томов, харесан от Реформаторския блок и от ГЕРБ.

В сряда номинациите на неправителствените организации ще бъдат изслушани от парламентарната комисия за работа с гражданите.