Намалението на глобата за шофиране без задължителната „Гражданска отговорност” няма да важи за всички.

Вчера депутатите намалиха санкцията на 250 лева вместо 400 лева в последния момент при гласуването на Кодекса за застраховането.

Депутати са направили справка и установили, че несъбраните глоби са повече от половин милиард лева. Затова преценили, че е по-добре санкцията да е по-ниска, но с по-добра събираемост.

Така глобата за първо нарушение се намали от 400 на 250 лева, а при второ санкцията скача на 800 лв.

Веднага след гласуването обаче се появи съмнение дали по-ниските глоби няма да увеличат хората без застраховки.

Всеки месец Явор Йорданов изминава по 500-600 километра зад волана. Плаща „Гражданската отговорност” на 4 вноски през годината. Смъкването на санкциите му се вижда нелогично.

„Моята застраховка е 260 лв., което означава, че е с 10 лв. по-скъпа от глобата, и смятам, че не е правилно. 100% ще има хора, които ще предпочетат да платят глобата и да се надяват, че няма да ги хванат”, заяви Явор.

Застрахователни брокери обаче не смятат, че това е добра стратегия.

„Човек трябва да е безумен, за да плати 2, 3, 4 или 5 пъти глоба, а не си направи застраховка, която да го пази”, категоричен е Тодор Тодоров - застрахователен брокер.

Според депутата, предложил по-ниските глоби, мярката е антикорупционна - тъй като досега санкцията за първо нарушение е в диапазон от 400 до 600 лв.

„По какви критерии ще определите каква глоба да ви бъде наложена – 400, 500 или 600 лева”, попита Димитър Байрактаров от ПФ.

Негови колеги обаче твърдят, че гласуваното намаляване важи само в случаите, когато зад волана е собственикът или нарушението е заснето с камера.

„Когато водачът не е собственик на автомобила, ако този водач бъде заловен, глобата ще е 400 лева за първо нарушение. Ако собственикът шофира собствения си автомобил или пристигне глоба от камери, то тогава санкцията е по-ниска - 250 лв.”, поясни Делян Добрев от ГЕРБ.

Така или иначе от догодина колите без „Гражданска отговорност” ще подлежат и на автоматично отписване от регистрите на КАТ.