Извънредното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента започна в 10.00 часа на "Дондуков" 2. Темата на срещата е “Рискове пред България, свързани с развитието на кризата в Украйна”.

Разговорите са в посока обединение около обща позиция на страната по въпроса с Украйна, но изгледите за това не са особено оптимистични, съдейки по политическите изказвания от последните дни. Докато от "Атака" настояват страната да признае референдума в Крим, Росен Плевнелиев е на категорична позиция за санкции.

(недо)Волен

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров напусна заседанието преди края му, недоволен от демонстрираното "васално поведение спрямо американското посолство". Според него проектът на становище на КСНС, който се изготвя, е изключително вреден за България.

"Правят се едни констатации, обяснява се, че за България няма пряка военна или друга заплаха, анализира се Русия като вражедбна страна(...) Това е непрофесионално, говори за тенденциозност, американско влияние. Становището, което се предлага от екипа на президента, за мен е категорично неприемливо, разграничаваме се от него. В него се говори за военна агресия на Русия в Украйна - идиотско, тенденциозно твърдение, с което президентът цели да ни скара с Русия. Има отричане на референдума в становището, има потвърждаване на санкциите, нещо, което е категорично неприемливо”, каза Сидеров.

Снимка: Ладислав Цветков

 Демонстрации

Преди заседанието навън бе организиран митинг на „Атака” за Крим и протест в подкрепа на Плевнелиев, а вътре държавният глава трябваше да се срещне с партийни лидери.

В 9.30 часа привърженици на "Атака" се събраха пред президентството на демонстрация под наслов „Санкциите срещу Русия са санкции срещу България". Те искат да се признаят резултатите от референдума в Крим, който одобри присъединяването на автономията към Русия.

Протестът премина със скандирания "Атака - победа" и изказвания на депутати. Лидерът Волен Сидеров беше при привържениците си преди началото на митинга.

Снимка: Ладислав Цветков

Разделени от полицейски кордон, от другата страна застанаха подкрепящите президента. Служителите на реда отделиха пространство, през което участниците в КСНС да пристигнат необезпокоявани. Двете групи скандираха една срещу друга и си разменяха обиди.

Разговори за ЦИК

Преди заседанието на КСНС трябваше да има срещи между президента и лидерите на парламентарно представени партии заради разногласията, свързани с квотите в състава на Централната избирателна комисия (ЦИК). От миналата седмица ръководството на избирателната администрация е с един зам.-председател по-малко и с един член на ДПС по-малко заради указа на държавния глава.

По информация на bTV Бойко Борисов е пристигнал преди 9.00 часа в сградата на президентството. Малко по-късно дойдоха и останалите участници в заседанието.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната