„Когато си на върха, там духат силни ветрове. Нищо няма да ме отклони от пътя да служа на народа и гражданското общество, да действам по съвест и Конституция”, заяви президентът Росен Плевнелиев на брифинг.

„Цели се да се отклони вниманието на общността от истинските проблеми – като например опитите да се върне Държавна сигурност”, добави той. „Изпълнили сме цяла една година със скандали, а не с това, което дължим на народа си – резултати. Оттук-нататък няма да отговарям на всяка лъжа. Едно от най-важните ми задължения е да бъда пазител на законността”, каза президентът.

„Какво ли не се изписа и изговори срещу мен, от определена медийна група, и политици, в какви ли не схеми и скандали бях замесен. Ще взема за пример скандала с къщата ми в Гърция. Наглостта и задкулисието на самозвани популисти е безгранично. Тирижираше се, че съм разхождал куфарче с пари из границата. Това не е вярно. Платил съм имота по банков път, къщата е декларирана пред данъчните власти. Парите са преведени на два транша. Къщата е закупена на 8 октомври 2007 г., като съм заплатил с чекове на продавачите, издадени от Националната банка на Гърция”, обясни Плевнелиев.

Според публикации в медиите като бизнесмен Плевнелиев е купил къща в Халкидики, като е платил повече от 700 хил. евро в брой.

„Цената, която е посочена, е три пъти по-висока от данъчната оценка, защото като предприемач и политик уважавам законите. Кой счита, че сметките в Дойче банк, Националната гръцка банка са офшорни? Измисля се скандал след скандал, за да се дезориентират хората и накрая в общественото мнение да остане само президент – скандал. Ако президентът мълчи, това се използва за манипулациите – щом мълчи, значи е вярно. За разлика от много личности, аз живея в къща, която е на мое име, а не е собственост на фирма или някой друг. Не съм влязъл в политиката, за да си оправям живота”, добави президентът Росен Плевнелиев.

Президентът ще сезира Конституционния съд с искане да се произнесе по решението на Народното събрание, свързано със злополучния избор за шеф на ДАНС. Ще има Консултативен съвет по национална сигурност заради бежанците. Кога и как – ще стане ясно скоро, информира още Плевнелиев.