Президентът Росен Плевнелиев призова да не се прибързва с използването на „крайния инструмент” Велико народно събрание (ВНС) и да се търсят други пътища за преодоляването на олигархичните зависимости. Според него тази стъпка трябва да бъде предприета след постигане на пълен консенсус, което ще отнеме около две години.

Свикването на ВНС за промяна на Конституцията е сред основните точки, за които настояват протестиращи и партийни представители в опит за излизане от кризата в държавата.

„Дълбоко вярвам, че олигархичните зависимости в България могат много лесно да бъдат преборени без Велико народно събрание, както и че спазването на законите, правилата и ефективната система на правораздаване не зависи толкова много от ВНС. Вярвам, че президенстка република не е решение за България”, заяви държавният глава във вторник.

Конкретни способи за борба с олигархията обаче не бяха очертани от Плевнелиев.

Според него, за да се стигне до свикване на ВНС, преди това трябва да бъде постигнат консенсус по въпроса какво да се промени в Конституцията, и какви ще бъдат текстовете, около които ще се обединят всички. По думите му ще са необходими поне две години на тежък труд за постигане на ясните корекции.

Държавният глава посочи, че Великото народно събрание е инструмент, който е много краен и трябва добре да се борави с него. „Приветствам усилията на всички да търсим решения, но най-важните решения, които са свързани с ВНС и с промени в Конституцията трябва да се подготвят добре”, каза президентът.

Президентът апелира да си дадем сметка, че ВНС означава 400 народни представители, които нямат срок на мандата. „Депутатите могат да стоят и 10 години в парламента, защото трябва да отговорят на един единствен въпрос - какви да бъдат промените в Конституцията. Ако това не е подготвено добре, ще вкараме държавата в огромен хаос”, посочи Плевнелиев.

Държавният глава коментира, че „често се вторачваме върху техниката на правенето на нещата - заливат се хората със закони, вярваме, че едно ВНС сега ще пренареди всичко и ще стане много по-добре. Истината е, че не техниката е важна - велико или невелико събрание, този или онзи закон, важно е съдържанието. Истината е, че законите ни в момента са европейски и че голямата промяна зависи от милиони български граждани и от техните политически представители”.

Той говори и по тема, която засяга лично него като представител на независима институция. На призивите за импийчмънт и организираните подписки с това искане, които вървят от миналата седмица, Плевнелиев отговори: „Вярвам и се надявам, че тези хора, които ще сложат подписите си под инициативата за импийчмънт на държавния глава, преди всичко не са се подали на политическата пропаганда на една или друга партия, а са прочели моето изявление”.

Президентът изтъкна като неновина, че с действията си е доказал, че е независим и припомни, че през февруари се е срещал с протестиращите тогава, подкрепил ги е и е публикувал техните искания на сайта на институцията. „Надявам се обаче, всички български граждани да разберат, че основният призив, който аз направих с моето послание, беше да не се бойкотира гласът на народа - да се слуша гласът на народа и той да не се разделя”, каза той.

Според него някои от политическите сили в момента работят за разделяне на нацията. „Аз твърдя, че някои от тях не застават на твърди и ценностни базирани принципи, а по-скоро отиграват ситуации от днес за утре. Надявам се това да се промени. Зависи от много политически лидери, но и от мен. Слагам и себе си в тази категория и не се дистанцирам от качеството на политическата среда днес в България. Тя е такава, каквато сами сме направили", добави президентът.

Съвместната позиция на посланиците на Франция и Германия за ситуацията в страната получи подкрепата на държавния глава: „"Посланиците на ЕС са част от нашето семейство и техният глас е важен, моята оценка е, че те са големи приятели на България и вместо повърхностно да даваме оценки, по-скоро трябва да се вслушаме в техния глас”.