Политическите партии неглижираха референдума пред очите на целия народ. Дано в последните дни на кампанията си направят изводите и да покажат това отношение, което народът очаква от тях“. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев церемонията за откриването на ЛОТ 2 на АМ „Струма“ при пътен възел „Благоевград, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Той коментира, че през 25-те години демократичен преход политиците забравят обещанията си: „За да променим този цикъл, който води до много ниско доверие на гражданите към политиците и към институциите, трябва този референдум да се случи и да бъде начало на пряката демокрация в България, в интерес на народа и по смислени теми”.

Плевнелиев подчерта, че партиите дължат на хората ясно позициониране „за” или „против” електронното гласуване.

КСНС – през ноември

В първата половина на ноември т.г. ще бъде свикан Консултативният съвет за национална сигурност, обяви държавният глава. Най-висшият орган по сигурността на страната ще обсъжда геополитическите промени и свързаните с тях рискове пред страната, стана ясно от думите на Плевнелиев.

Той на няколко пъти отказа да свика КСНС за бежанската ситуация у нас, като посочи, че има решения по темата в този формат от 2013 г., които все още са валидни.

Какво разбира един генерал от информация?

Плевнелиев беше категоричен, че не е наложил вето върху Закона за военното разузнаване с цел да обслужи Йордан Бакалов, който с новите текстове ставаше негоден за директорския пост.

„Наложих вето по принцип. Начело на службата трябва да застават хора, които умеят да работят с информация. Голяма част от експертите и ръководителите на службите в държавите членки на НАТО са именно такива специалисти. Не очакваме от генералите от Сухопътни войски или от ВВС да разбират и от обработката и управлението на информация по най-коректния начин“, посочи президентът и допълни, че няма логика да има цивилни заместници, а да не може да има цивилен директор.

„Ще го кажа много ясно: начинът, по който беше променен Законът за военното разузнаване, имаше съвсем друга цел – да се блокира процесът на предаване на досиетата на разузнаването към Комисията по досиетата. Това беше смисълът да бъде отстранен конкретен ръководител на службата, който пое ясен ангажимент да изпълни записаното в закона още преди няколко години”, каза президентът.