Президентът ще наложи вето върху поправките в закона, които управляващите подготвят срещу пълната забрана за пушене на обществени места.

Социалистическата партия иска да либерализира режима за пушене на закрито, като идеята им е да се реставрира стария регламент, при който имаше помещения за пушачи и непушачи в заведенията.

„Категорично заявявам, че ако се тръгне към каквото и да е било връщане на стария режим за тютюнопушене в заведенията, като президент ще се противопоставя и ще наложа вето", заяви Росен Плевнелиев във вторник.

Червените предвиждат поправките да бъдат приети до средата на ноември. За отмяна на пълната забрана за пушене социалистите заговориха още в началото на мандата на кабинета „Орешарски". Тогава здравният министър Таня Андреева се обяви в подкрепа на тези планове, но в последните дни промени позицията си и заяви, че забраната трябва да остане.

Партията на превърналия се в незаобиколим фактор Волен Сидеров – „Атака”, подкрепя падането на забраната, от ДПС вече коментираха, че ще гласуват по съвест, докато ГЕРБ са категорично против.

Ресторантьорският бранш, който се опасява от фалити и още по-голямата криза, най-много настоява за вдигането на забраната.

„Не мога по никакъв начин да поставя като аргументи, от една страна здравето на нацията и от друга страна изискванията на един или друг бранш. Здравето на нацията на мен ми е важно. Режимът, който беше постигнат, е въведен в много европейски държави - той е ясен, категоричен и дългосрочно правилен и се надявам да не отстъпим от тази позиция", каза още президентът.