Международната общност да се фокусира върху постигането на резултати по целите на устойчивото развитие, сред които са изкореняването на бедността, изграждането на устойчива икономика и развитието на мирни и стабилни общества.

За това призова президентът Росен Плевнелиев в изказването си на Срещата на върха за приемането на Дневния ред за развитие след 2015 г., която се проведе в централата на ООН в Ню Йорк, съобщиха от прессекетариата на държавния глава. Програмният документ, в чието приемане участва активно и България, обхваща периода до 2030 г.

„Решенията, които взимаме днес, ще окажат въздействие върху всички нас през следващите 15 години. Дневният ред може да не е идеален, но е съвместно и постигнато с консенсус усилие, което към настоящия момент е единственото адекватно решение на предизвикателствата, пред които сме изправени”, заяви Плевнелиев.

По думите му за първи път в историята документ от глобален мащаб поставя в центъра отделния индивид.

Сред някои от формулираните цели са: насърчаване на мирните общества, предоставяне на достъп до правосъдие на всички, изграждане на ефективни и отговорни институции, прекратяване на бедността във всичките й форми, постигане на хранителна сигурност, постигане на равенство на половете, устойчиво управление на водите, осигуряване на достъпна, надеждна и модерна енергия за всички, насърчаване на устойчив и включващ икономически растеж, намаляване на неравенствата в и между страните, опазване и устойчива употреба на океаните, моретата и морските ресурси.