Най-голямата и разрушителна криза за Европейския съюз може да стане кризата на морала – липсата на солидарност, забравянето на това кои сме и какви уроци сме научили от миналото си. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за „Евронюз”.

„Раздорите имат различни форми и различни формати. Например, миграционната криза раздели ЕС на Изток и Запад. (...) От Друга страна, ако погледнете дълговата криза, това може да раздели съюза на Север и на Юг”, коментира държавният глава.

По отношение на миграционния поток, Плевнелиев предпочете да не коментира сигналите на неправителствени организации за насилие по границата с думите, че „ако има такива сигнали (...) българските институции трябва да подходят много сериозно към всеки от тях”.

Президентът подкрепя общото европейско решение на кризата и преразпределянето на мигранти. По отношение на сделката с Турция, той отбелязва: „Не можеш да гарантираш сигурност, ако се възприемаш като замък с големи стени и не се интересуваш от това, което става около теб”.

Веднага му е напомнено за оградата, която изграждаме по границата с южната ни съседка, като той отговаря, че става дума за „временно съоръжение”, което е част от „временни мерки”.

Росен Плевнелиев за пореден път остро разкритикува външната политика на Русия, като заявява, че  говоренето за „сфери на интерес” е погрешно и принадлежи към XIX век.