Разчитаме на подкрепа за Шенген, България се справя достойно, очакваме реална оценка и подкрепа от ЕК и държавите-членки. Това каза президентът Росен Плевнелиев на срещата си с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, който днес е на работно посещение у нас.

По-рано Барозу изтъкна напредъка на страната ни и благодари на премиера Бойко Борисов за „активния му принос в ЕС”. Председателят на Европейската комисия потвърди подкрепата на ЕК за влизането на България в Шенген.

България отговаря на изискванията и този въпрос трябва да бъде решен колкото се може по-скоро, така че българските граждани да се ползват с всичките ползи на членството в ЕС, заяви Барозу на срещата си с премиера.

Плевнелиев изтъкна, че българите са най-проевропейски настроената нация в момента в Европа и посочи, че за него като президент е "тотален приоритет" европейската интеграция, силният глас на България в Европа, активната позиция и достойното място на страната ни в ЕС.

Държавният глава отбеляза, че България е получила обективен, реален доклад от ЕК и заяви, че до края на 2013 г. страната ще си свърши работата по препоръките в доклада.

Идват нови избори в България - не само парламентарните през 2013 г., но и тези за главен прокурор и за ВСС са изключително важни - има нови процедури, гарантираме, че България ще постигне добри резултати, каза още президентът.

Държавният глава изтъкна, че страната ни допринася за стабилността в региона и Европа, работи по реформите, ползва се с добро име на пазарите, а културата на стабилност се изповядва от всички.

Плевнелиев посочи още, че енергийната ефективност и диверсификация са приоритет за президентската институция и правителството и се постигат конкретни резултати, както и че административната реформа се изпълнява и се работи за въвеждането на електронно правителство до 2015 г.

Председателят на ЕК Жозе Барозу посочи, че откриването на втория лъч на софийското метро наред с материалните измерения е и красноречив символ на отношенията между ЕС и България и е реално свидетелство за солидарността.

Благодарение на европейските фондове едно похарчено евро може да има ефект в
различни посоки - за икономическото благосъстояние, за опазването на околната среда и за благоденствието на хората, отбеляза Барозу.