Антикорупционната комисия в НС трябва да работи прозрачно и експертно и да не бъде политизирана, каза президентът Росен Плевнелиев. Той отбеляза, че след като Народното събрание е взело своето решение за комисията, той ще изпълни своите конституционни задължения и ще се съобрази с това.

Със 129 гласа мнозинството в парламента даде мандат на комисията за шест месеца. Начело застава Яне Янев.

На въпрос дали тя ще работи и по корупцията по високите етажи на властта президентът отговори, че е крайно време и това да се случи.

Корупция има навсякъде по света, тогава когато става въпрос за много пари и ние не бива да имаме ниското самочувствие, че сме най-корумпираните, коментира държавният глава.

Като пример той посочи управлението на еврофондовете през последните три години, където по думите му България се справя по-добре от много други европейски държави и имаме повод да не се заклеймяваме винаги, че сме най-корумпираните".

Според Плевнелиев обаче имаме проблем с осъдените за корупция от високите етажи на властта, като каза, че в Румъния има 92-ма.

Чрез тази комисия и новият ВСС очаквам наистина да се постави на фокус корупцията по високите етажи на властта, а не само на думи, каза още Росен Плевнелиев.