България е в началото на една много тежка изборна кампания, заяви в Плевен президентът Росен Плевнелиев. Той очаква атаките към него да зачестят и да стават все по-тежки и по-силни. "За съжаление по-голямата част от българските политици, така си представят правенето на избори, допълни той.

Запитан дали ще наложи вето върху новия Изборен кодекс, след като отпадна скандалният параграф 12, Плевнелиев обясни, че му предстоят срещи с експерти, с неправителствени организации, които специализират в областта на изборното законодателство и в рамките на конституционните срокове ще обяви решението си.

Държавният глава изрази тревогата си, че до момента няма подготовка за стартиране на процедурата за национален референдум за новия Изборен кодекс. Няма нищо лошо да направим референдум по важни за нацията теми, заяви той.

Плевнелиев отказа да отговори на въпрос ще се откаже ли от имунитета си, както иска партия "Атака", с думите, че ще коментира такива теми само "след като компетентните институции са си сложили подписите под ясни заключения, след извършените съответните правни действия".

Президентът Плевнелиев беше гост на празника "Трифон Зарезан" в Плевен, който за първи път беше отбелязан заедно от специалистите от единствения у нас Институт по лозарство и винарство и възпитаниците на първото специализирано земеделско училище.