Продължават дебатите по новия Изборен кодекс в парламента. Депутатите спориха за машинното гласуване. Стигна се и до подозрения за готвен преврат.

Заместник-председателят на ГЕРБ Цецка Цачева заяви, че втората част от Изборния кодекс не е била представена на депутатите. „Няма да има машинно гласуване, 8 месеца хората бяха лъгани. Между първо и второ четене, предложението го няма”, каза Цачева.

„Трябва да наведете глава, говорихте с контрапротестиращи и протестиращи за това, че ще има нововъведения в Изборния кодекс, което е машинно гласуване. Г-жо Манолова, трябва да имате малко самоуважение. Извинете се на българските граждани”, призова Десислава Атанасова от ГЕРБ. Тя нарече кодекса „изборен комикс”.

В отговор вносителят на проекта на Изборен кодекс Мая Манолова заяви: „Много са плоски опитите за анимационни каламбури, но какво да очакваш от депутати – карикатури”.

В черновата на проекта за Изборен кодекс има текстове, които предвиждат избори за президент и вицепрезидент през 2014 г. Това каза на брифинг в парламента Цачева. „За пореден път сме свидетели на задкулисие, което поражда много въпроси. Когато обсъждахме доклада за приемането, черновата на проекта на Изборния кодекс беше успешно наречена тогава от г-н Бисеров „продукт” и това не е било случайно. В този продукт има текстове, изпратени и на Венецианската комисия, без да има авторство върху тези текстове”, заяви Цачева.

Тя цитира Параграф 12, който по думите й гласи: „При произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България през 2014 г. едновременно с избори за президент и вицепрезидент на републиката и за народни представители, районите за организационно-техническата подготовка на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за президент и вицепрезидент на републиката съвпадат с изборните райони за народни представители”.

„Кой реши, че през 2014 г. ще се провеждат и избори за президент и вицепрезидент на републиката, чийто мандат е започнал през 2012 г. и не е стигнал според петгодишния срок до своята половина,” попита Цачева.

В ГЕРБ тълкуват текста от първо четене на Изборния кодекс като опит за държавен преврат, по-късно обаче признаха, че при второто четене той е коригиран.

„Цецка Цачева и Искра Фидосова са произвели същия текст в сегашния изборен кодекс - за предсрочни парламентарни или предсрочни президентски избори. Става дума или за тежка параноя, или за бръмбари в главите на някои политици”, заяви Мая Манолова.

"Искам да попитам, дали Фидосова и Цачева са планирали свалянето на правителството на Бойко Борисов, защото и в действащия Изборен кодекс, те са заложили възможност за предсрочни парламентарни избори. И те самите са заложили в допълнителните разпоредби на кодекса на ГЕРБ, който е гласуван от Цачева и Фидосова, възможност за предсрочни президентски избори. Питам ги - дали са били във връзка с протестиращите през февруари, които свалиха правителството на Бойко Борисов, и след това беше разпуснато Народното събрание, и дали са планирали предварително свалянето първо на Първанов, а след това и на Плевнелиев, защото са произвели същия текст, още през 2012-та година. Това е моят прост въпрос”, каза още зам.-председателят на НС.

Ръководството на Централната избирателна комисия (ЦИК) ще се избира от Народното събрание, решиха още народните представители, въпреки съпротивата на ГЕРБ.

Организационно-техническата подготовка и обезпечаване на изборите, включително с техника, консумативи и машини за машинното гласуване, ще се осъществяват от Министерския съвет, както и от областните и общинските администрации във взаимодействие с избирателните комисии. В крайна сметка това решиха депутатите с приети на второ четене текстове от новия Изборен кодекс.

Разходите по подготовката и произвеждането на изборите, включително за машинното гласуване ще са за сметка на държавния бюджет. Министерският съвет трябва да приеме план-сметка за изборите не по-късно от 55 дни преди изборния ден. Според кодекса министърът на външните работи и българските посланици трябва да публикуват на електронната страница на МВнР и на дипломатическите ни представителства условията и реда за образуване на избирателни секции извън страната.

До 55 дни преди изборния ден дипломатите е необходимо да поискат съгласие на приемащата държава за провеждане на изборите и разкриване на избирателни секции.