Президентът Росен Плевнелиев изрази недоверие към енергийния министър Драгомир Стойнев и уверенията му, че България няма да търпи санкции заради „Южен поток”.

Плевнелиев е на посещение в Полша по повод отбелязването на 25-тата годишнина от демократичните промени в Централна и Източна Европа. В Полша държавните глави на страните от Централна и Източна Европа ще обсъдят кризата в Украйна, както и енергийната сигурност.

В този контекст, българският държавен глава коментира наказателната процедура за проекта „Южен поток”. „Аз няма как да се доверя на днешния министър на икономиката, който е имал година да направи проекта по европейските правила, когато България върви към имиджов проблем и България е наричана Троянски кон. Когато всичко това са факти, аз се питам какво са вършили тези хора в последната една година”, коментира държавният глава.

В церемония във Варшава в сряда ще участва и американският президент Барак Обама. Днес стана ясно, че Съединените щати отпускат 1 млрд. долара за сигурността на Централна и Източна Европа. Старият континент беше извън фокуса на Америка в последното десетилетие, но кризата в Украйна промени това положение.

Българският президент смята, че страната трябва да се възползва от този финансовия ресурс.

Посещението на Обама в Полша преминава при изключителни мерки за сигурност. Всички институции във Варшава са блокирани – в столицата са 20 европейски лидери и повече от 50 делегации.