След поредните призиви президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност заради бежанската ситуация, от прессекретариата на Росен Плевнелиев обявиха, че вече има решения по темата във формат КСНС от преди две години.

В същото време, те посочиха, че все още няма движение в пленарна зала по решенията на съвета за реформите в отбраната.

Плевнелиев обяви, че ще се среща с представители на парламентарните партии, но няма да допусне политизирането на КСНС в предизборна ситуация.

Решенията от 2013 г. още са актуални

От прессекретариата напомнят, че всички политически партии и институции са се ангажирали да се дистанцират от опитите за застрашаване на етническия мир в страната, насаждането на ксенофобия и омраза и разделение в обществото, както и да осигурят съответната законодателна и ресурсна подкрепа на компетентните институции.

Освен това на 20 ноември 2013 г. политическите партии са решили всички институции активно да работят за постигане на единно европейско решение за общи действия във връзка с миграционната криза.

„Държавният глава счита, че по тази тема решенията на КСНС са актуални. Като  благодари на политическите партии за постигнатото пълно политическо съгласие, държавният глава очаква изпълнение на взетите решения, а не излишно политизиране в предизборна обстановка”, става ясно от съобщението от „Дондуков” 2.

А армията?

В него обаче е засегната и друга тема – проблемите на армията. Президентът призовава за запазване на парите за отбрана и за инвестиции по стандартите на НАТО, като отново се позовава на решения от консултативния съвет – от 27 април 2015 г.

„Към днешна дата „Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България“ е приета от Министерския съвет и президентът очаква в най-скоро време да бъде внесена за разглеждане и приемане от парламента”, пишат от „Дондуков” 2 и посочват, че очакват бюджетът за отбрана да не намалява догодина, а инвестициите в сектора да отговарят на стандартите на НАТО.

„Държавният глава настоява армията да не се използва за предизборни цели и да бъде оставена спокойно да планира и повишава бойните си способности, като й се осигури съответният ресурс за това, на база на взетите решения на КСНС”, се посочва в съобщението, което идва в седмицата, в която началникът на ВВС подаде оставка, а шефът на военното разузнаване беше изхвърлен от поста си със законови промени