Българският президент замина на едноседмична работна обиколка в Съединените щати, където ще участва в срещата на върха на НАТО. Преди това Росен Плевнелиев ще посети Гугъл и ще се срещне с най-големите в IT бизнеса.

По време на обиколката си държавният глава ще прекара над 30 часа във въздуха и ще прелети няколко десетки хиляди километра. Уникалното в това посещение е, че за първи път Авиоотряд 28 лети с Еърбъс 319 през океана с държавния глава на борда.

Досега през океана правителствения авиотряд е летял само с руския самолет Ту 154, който има три двигателя.

Главният пилот на правителствения авиотряд Тодор Бояджиев увери екипа ни, че прелитането е внимателно изчислено и самолетът с едно презареждане може да стигне от България в Сиатъл, който е на западния бряг на Съединените щати - в случая в Исландия.

Веднага след пристигането си в Сиатъл, президентът Росен Плевнелиев ще има среща с основателя на Майкрософт Бил Гейтс, който обещава по проект за оборудване на българското образование.

В сряда държавният глава ще има работна закуска с над 40 представители на американския бизнес в сферата на инфраструктурата и информационните технологии.

За Сиатъл е планирана и среща с представители на американски компании. Тема на разговорите ще са иновационните екосистеми и идеи за създаването на технологични паркове – цели, залегнали в президентската стратегия „България 2020”.

Българската делегация ще посети лабораторията на "Гугъл" и Научноизследователския център на НАСА, а Плевнелиев има насрочена среща с президента на компанията "Сиско" Джон Чеймбърс.

Държавният глава ще участва и в откриващия се на 20 май форум на страните от НАТО. Именно с това по-рано пред bTV Плевнелиев мотивира решението си да пътува за САЩ с военния министър Аню Ангелов вместо със съпругата си. „Отивам на среща на НАТО, не на почивка”, каза президентът по повод факта, че няма да бъде придружен в САЩ от първата дама.