Президентът Росен Плевнелиев заяви готовност да свика Консултативен съвет за националната сигурност по всяко време. Това се казва в позиция на държавния глава, разпространена от прессекретариата му.

В текста обаче прозира опасението от повторение на ситуацията от последното такова заседание, което бе провалено заради скандалното поведение на лидера на „Атака” Волен Сидеров.

„По време на февруарските протести и криза свиках Консултативен съвет за национална сигурност – тогава се състоя конструктивен политически дебат и се взеха важни решения. На последния КСНС, проведен също в ситуация на протести и на криза, не видяхме подобен подход,” посочва президентът.

„Консултативният съвет за национална сигурност не е самоцелно упражнение по политическа конфронтация, а инструмент за постигане на съгласие и за разрешаване на кризи на най-високо политическо ниво,” отбелязва Росен Плевнелиев и отново призовава за конструктивен и национално отговорен подход.

Досега за свикването на КСНС след снощните събития около парламента се обявиха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и президентът Георги Първанов.

Президентът Плевнелиев обясни снощния си призив гражданите да запазят мирния характер на протеста си с настояването да се запази редът и гражданският мир.

„Искам да изразя категоричното си убеждение, че няма цел, която да оправдава насилието. Призовавам всички, които искат мирно да заявят своя цивилизационен избор, своето отношение към бъдещето на страната, своята привързаност към демокрацията, да се разграничат ясно от действия, провокиращи безредици, водещи към насилие и несъответстващи на принципите на правовата държава,” казва още президентът.

Според него, с поведението си политическите сили и всички управници са допринесли за разрешаването или за задълбочаването на кризата в страната, а протестите са функция от нея. В тази връзка Плевнелиев заяви готовност да назначи нов служебен кабинет в интервю за авторитетното издание „Уолстрийт джърнъл”.