Системата на международни отношения е изправена пред предизвикателства. Бежанският натиск се превърна в основен рисков фактор за ЕС и държавите-членки. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след 5-часовото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност за промените в геостратегическата среда.

КСНС отправи няколко препоръки към правителството във връзка с проблемите на сигурността – да се оптимизира работата на съответните структури, да внесе проектозакон за противодействие на тероризма и да изгради система за противодействие на кибер атаките.

"В края на октомври, и то в условията на изборен процес, станахме свидетели на най-голямата досега кибератака срещу България. Фактът, че тя бе направена в деня на избори и референдум показа, че тя има ясна цел и е провокация към обществото и държавата", заяви Плевнелиев.

Именно кибер заплахата заемаше централно място в анализа на изборите и националния референдум на Плевнелиев. Блокирането на сайтовете на ЦИК и ред държавни институции бяха определени от него като "нов Костинброд".

По думите на Плевнелиев, големият брой мигранти е натоварил системите за сигурност на страната. „МВР е разработила и прилага плановете по защитата на границата за нелегално преминаващите. Най-непосредственият риск е рискът от нарастване на миграционния поток от и към България”, посочи държавният глава.

Той отбеляза, че и кризата в Украйна продължава, а наличието на конфликти в близост до границата създава допълнително напрежение.

„Зависими сме от доминиращ доставчик на газ. България трябва да продължи усилията си за запазване на позициите си за транзит на енергоносители”, каза още Росен Плевнелиев.

Той отбеляза, че с „пълен консенсус и резервирано отношение от "Атака", можем да се поздравим с всичко, което демонстрираха политическите сили днес”.

Всички партийни лидери се въздържах от коментар, освен ДПС. Те изтъкнаха своя принос сред препоръките - разширяване на Евросъюза.

„Не чрез затварянето на Европа, а чрез разширяване на зоната за сигурност на ЕС, което означава разширяване и на границите на ЕС”, подчерта Лютви Местан.