Владимир Писанчев се забелязва пръв измежду всички вътре в системата поради простото обстоятелство, че досега беше заместник. Така премиерът Пламен Орешарски коментира пред медиите в Бургас предложението си Писанчев да бъде издигнат за председател на Държавната агенция „Национална сигурност”.

„Правих консултации с различен кръг потенциални кандидати, в това число и извън системата, т.е. извън ДАНС”, обясни закъснението на предложението премиерът.

Той посочи още, че не е сигурен дали назначението няма да предизвика протести, но няма основание за такива.

Мотивите за изидaгнето на кандидатурата му са, че Писанчев е най-опитният измежду сегашното ръководство. „Гледал съм CV-ата, с някои съм говорил, от целия среден ешелон на ръководството. Той е над средния, защото в последните години е бил заместник. Ако един заместник, заемайки ръководна позиция, предизвиква скандал, това е недоразумение, според мен”, обясни премиерът. Той подчерта, че Писанчев няма нищо общо с „Галерия” и е проучил въпроса.

Орешарски не коментира излизането на Искра Фидосова от политиката с мотива, че е чул за това съвсем скоро.

Попитан дали смята да подаде оставка в отговор на нестихващите протести, премиерът отговори: „А какво да обясня на тези 200 000 души, които ме подкрепят? Вие какво ще им обясните?”. Според него е нужен диалог, към какъвто призова президентът, но въпросът защо не се случва би трябвало да е към политическите сили, а не към него.