Министър-председателят Пламен Орешарски назначи проф. Пламен Моллов за изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) по предложение на министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

До сега Моллов беше председател на Националната лозаро-винарска камара, а в 39-тото и 40-тото народно събрание е бил депутат от НДСВ, включително и председател на групата.

Специализирал е в Института по физикохимия при БАН, Изследователския институт по вина и напитки – Гайзенхайм, Германия, Университета в Гент, Белгия, Аграрния университет във Вагенинген, Холандия, Университета в Бърнемът и Университета в Гримсби, Великобритания. От 1997 г. притежава научната степен доктор, а от 2009 г. е професор.

Работа започва като технолог в ТК „Балкантурист” и в Научно-изследователския център при ВИХВП – Пловдив. Бил е народен представител в 39-ото и 40-ото Народно събрание. От 1987 г. е преподавател в Университета по хранителни технологии в Пловдив, където в момента е ръководител на катедра „Консервиране и хладилна технология”.

Досегашният изпълнителен директор на БАБХ Венцеслава Тасева – Соколова е преназначена като заместник изпълнителен директор на агенцията.