Оставката на министъра на образованието проф. Тодор Танев беше поискана от пиар съображения. Тя успя да покрие много скандали – доклада на ЕК, скандала с ваксините, вота на недоверие. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV Деница Сачева, експерт по политически комуникации.

Според нея това е жест, за да се отклони общественото внимание.

За здравния министър Петър Москов има много по-големи основания да се иска неговата оставка, но както виждаме, там принципни действия няма, допълни Сачева.

По думите на Георги Харизанов от Института за дясна политика по-подготвени хора не могат да заемат овакантения пост на просветния министър заради претенциите на останалите партии в Реформаторския блок е, че се нарушават партийните квоти.

Според него Меглена Кунева заема поста, за да не се наруши квотният принцип, тъй като това няма да е ново министерско кресло за Движение „България на гражданите”, а това е един и същи човек, който е и вицепремиер.

Даниел Вълчев, Митко Танев, които са хора с опит и с експертиза в сектора, не могат да станат министри, защото се нарушават партийните квоти, изтъкна Харизанов.

„Кунева има внушително CV, не мисля, че има широка обществена подкрепа, но плюсът е, че в ДБГ има хора, които са изключително подготвени в сектора на образованието. Ако Кунева стане министър, ще има сериозна подкрепа от хора около себе си - с политическа култура и безспорна експертиза в образованието”, подчерта той.

Според Сачева действително кандидатурата на Кунева е тактика, която цели някоя от партиите да няма надмощие.

Нямаме реално коалиционно управление, а структура от хора, които се манипулират един друг и се изнудват постоянно, коментира още Сачева. Според нея става дума за „ритане по кокалчетата”, а политиката остава доста встрани.

Според Сачева риск кабинетът да се разклати заради смяната на Танев в момента не съществува, но ще има турбуленции и трябва да очакваме следващата серия скандали, в които вероятно РБ ще отвърне на удара.

„Хвалбите на Борисов към Москов будят подозрение. Не смятам, че Петър Москов се радва на толкова голяма подкрепа. Има други тънки сметки от всички страни и затова той не може да бъде сменен”, отбеляза Сачева. По думите й една от причините Москов да не бъде сменен е, че той трябва да се върне в парламента и също ще наруши определени баланси и квоти.

„Ние сме в обърната хипотеза, в цял свят опозицията настоява за предсрочни избори, а тук, когато премиерът спомене само предсрочни избори, опозицията моментално прави крачка назад, защото никой не е в кондиция да се яви”, коментира още Харизанов.