Оставките на зам.-министъра на образованието Ваня Кастрева, на началника на министерския кабинет Мюсейер Солак и на директора на Дирекция „Образователни програми” Евгения Костадинова поискаха от Патриотичния фронт заради предизвикалите скандали нови учебни програми, предаде БГНЕС.

„При такъв голям скандал не може всичко да остане в рамките на някакви експертни менения и становища. Някой трябва да понесе отговорност за това, което се случи”, заяви Красимир Богданов от патриотичното обединение.

Според съпредседателя на ПФ Красимир Каракачанов, в последните 25 години с българското образование се правят постоянни експерименти. Той смята, че пренаписването на учебниците с отпадане на факти и заменяне на термини се прави от „наивност” и „криворазбран космополитизъм”.

„Турското робство беше заменено с присъствие, обясняваха ни, че ще пишем учебници на помирението и други глупости. В първите няколко години това може да го отдадем на наивността на тези, които се появяваха на политическата сцена. В последните години обаче, може да се говори за абсолютно тенденциозно и съзнателно подменяне на фактите и логиката в българската история”, каза той.

Според Каракачанов определени среди от Министерство на образованието за пореден път скандализираха обществото с термина „съжителство” и добави, че подобни експерименти с обучението по история и литература могат да доведат до размиване на националното съзнание.