Патриотичният фронт е готов да споделя политическата отговорност, но изглежда, че няма с кого, заяви съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов пред „Фокус. Той не пожела да коментира дали ако оттеглят подкрепата си за кабинета всъщност няма да помогнат на ДПС да влязат във властта, от където всъщност се опитват да ги отстранят.

Патриотичният фронт реагира остро срещу назначението на Орхан Исмаилов за зам.-министъра на отбраната и се наложи на късна вечерна среща преди дни Бойко Борисов да изяснява с Валери Симеонов и Красимир Каракачанов какви са техните съображения и дали ще доведат до оттегляне на подкрепата за правителството.

„Министър-председателят все още не е дал отговор. Реформаторският блок и те се ослушват и мислят, че ще отмине вятърът и нищо няма да се случи, ама няма да стане така. Това, което е най-неприятното и нежелателно в този момент, има много голям риск да се случи. Виновните няма да са от НФСБ и ВМРО", каза Симеонов.

На въпрос не се ли притесняват, че приоритети, които са заложени в тяхната програмата, няма да бъдат изпълнени, ако оттеглят доверието си от кабинета, Симеонов каза, че това би трябвало да се случи. По думите му, правителството вече е приело да работи по програма, в която са отразени позициите на останалите партньори.

„Ако евентуално започнат да се отклоняват и от програмната декларация, която е основен стратегически документ на правителството, то тогава те ще покажат, че са поели управлението, само за да се ползват от облагите на властта, а не да носят отговорността и да решават проблемите на България", подчерта той.

„Ние нямаме кой знае какви специални изисквания. Ние искаме добруването на България, искаме решаването на тежките проблеми, свързани с доходите, енергетиката, цената на тока, проблемите с независимостта на България, проблемите с борбата с престъпността, проблемите с несправедливата социална система. Това не са проблеми на НФСБ, а са проблеми на майка България", заяви Симеонов.

Той допълни, че ако правителството се отклони от приетата програма, то ще се превърне в подобие на предходното управление и ще си отиде по същия начин.