93% от капацитета на бежанските центрове у нас е запълнен, обяви в предаването „Тази сутрин” по bTV председателят на Агенцията за бежанците Петя Първанова.

По думите й по принцип август и септември са пикови месеци, а центровете у нас са започнали да се пълнят от юни.  През зимата напливът намалява, уточни тя. Има национални планове в случай на увеличен миграционен натиск и няма да има напрежение, увери Първанова.

Центровете ни са с капацитет от общо 5130 места плюс още 60 в център от затворен тип, който вече е създаден.

В Бусманци има такова помещение за 60 места, от 10 септември то работи, каза Първанова.

Предстои в Харманли да се обособи помещение от затворен тип и се обсъжда възможността Пъстрогор да бъде трансформиран в затворен тип, но за това ще са необходими съществени строителни изменения.

От началото на годината малко под 13 000 души са преминали през бежанските центрове у нас.

В центъра в столичния квартал „Овча купел” се настаняват семейства и непридружени малолетни и непълнолетни. Тези хора не са агресивни, категорична беше Петя Първанова.

Когато се подава молба за международна закрила, няма как да се установи какъв е характерът на лицето, посочи тя.

Полагаме много усилия да им се обяснява, непрекъснато се провеждат беседи, обяснява им се, че са в друга културна среда, какво трябва да спазват, кое е нарушение, кое е престъпление, изтъкна Първанова.

Провеждат се обучения по български език, записахме и 36 деца в 3 български училища, където няма проблеми и напрежение, посочи Първанова.