Останахме без майка, имаме баща в оставка, ходим като сираци. Такъв коментар за политическата ситуация даде Петър Курумбашев, допълвайки, че едва новоизбраният президент ген. Румен Радев ще иска да бъде „тюркмен баши.”

Курумбашев, който беше част от предизборния щаб на Радев и вероятно бъдещ евродепутат на мястото на Иляна Йотова, посочи, че победата на Радев не означава победа на БСП на парламентарните избори. Той изрази надеждата БСП да е  първа политическа сила, но има време да спечели доверието на избирателите.

Не бива президентските избори да се преливат машинално в парламентарни, добави той и уточни, че не приема, че на балотажа са гласували 2 млн. българи, които искат да върнат БСП и ДПС на власт или пък 2 млн. комунисти срещу 1,2 млн. антикомунисти, каквито сравнения се чуха.

Загубата на ГЕРБ на вота той обясни с това, че са искали вот на доверие, но оглушително не го получиха. Има протест срещу политическите елити, има го и в брекзит и в избирането на Доналд Тръмп, добави той и нарече рекет ситуацията, в която премиера постави избирателите - ако не гласуваш за моя човек, ще си отида.

Курумбашев изрази надеждата настоящия държавен глава и новоизбрания да съставят служебен кабинет заедно и така да дадат по-различен тон в политиката.

Корнелия Нинова бързо трябваше да влезе в кампанията и тя пое голям риск в партия, в която един непартиен кандидат щеше да бъде приет трудно, добави Курумбашев.  Тя показа че може да поема политически риск и това доведе до първата обеда на БСП за последните 8 години.

Повече вижте във видеото.