Френското и белгийското общества считат за нормални неща, които у нас не бихме възприели и не сме задължени да ги приемаме чужди ценности, европейската толерантност трябва да изразява в това никой да не се държи като ментор на другите. Това е мнението на евродепутата от ПЕС/БСП Петър Курумбашев във връзка със скандалите на сексуална тематика през последните месеци.

„Някой се е объркал, че ако ние трябва да имаме унифицирани правила – за общо движение на стоки, услуги, за общо трудово законодателство, за обща социална защита… Какво правим до 7 ч. и след 7 ч. има разлика”, коментира той в студиото на "Лице в лице" и даде пример със склонността на германците да вечерят рано и на гърците да правят същото в късен час, като заяви, че не може да накараш едните да се държат като другите.

По отношение на еднополовите бракове той беше по-директен: „Дори в САЩ има щати, които разрешават тези бракове, има и щати, които не ги приемат. Абсолютно същото е в ЕС. Ние очевидно принадлежим към държавите, които не ги приемат”.

Според него вълната от обвинения в сексуален тормоз по света днес са „психоза, истерия”. Именно така той вижда и твърденията на френска евродепутатка, че в промоционалния клип за европредседателството шегата с обратния начин на кимане у нас всъщност се разбира само като „Не” значи „Да”: „Бих й препоръчал да се фокусира върху сексуалния тормоз, упражнен върху 16-годишния Макрон от 39-годишната Бриджит, докато е била женена”.

Вижте още във видеото!