Пешеходецът няма да е виновен, ако бъде блъснат от автомобил на пешеходна пътека. Това решиха депутатите, като приеха на второ четене частични промени в Закона за движение по пътищата.

Преди месец тълкувателно решение на Върховния касационен съд постанови точно обратното. С днешната промяна пешеходецът вече няма да носи вина, когато шофьорът е превишил скоростта или нарушил друго правило.

Според Асоциацията на пострадалите при катастрофи с днешната промяна ще спре възможността съдии да вменяват вина на пешеходците, ударени на зебри. Но напомнят, че основните забрани остават – изискването да не се излиза внезапно на платното, да не се тича, велосипедите да бутат и пр.

Нели Петрова от ГЕРБ, чиято дъщеря бе убита на пешеходна пътека, посочи, че предвид случаите на оправдани шофьори, които са превишили скоростта, карали са с алкохол в кръвта, дрогирани или без книжка, е крайно време депутатите като законотворци да предприемат мерки, за да се сложи край на войната по пътищата.

Потърсихме за коментар и съдиите от Върховния касационен съд, чието беше и тълкувателното решение. Те обаче отказаха изявление с мотива, че искат да се запознаят с гласуваната днес промяна.

Вижте повече във видеото:

Парламентът реши още, че ограничаване на видимостта, както и намаляване на прозрачността на стъкла, различни от челното и стъклата на предните странични врати, се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила.

Народното събрание прие промени  и в Закона за автомобилните превози на второ четене.

Общинският съвет във всяка една община ще определя размера на глобата за нередовен пътник в обществения транспорт, обясни пред журналисти в парламента председателят на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения Настимир Ананиев от Реформаторския блок.

Глобата за нередовен пътник ще е в размер от 10 до 50 лв. в зависимост от решението на съответния общински съвет. Глобата за нередовен пътник за междуселищни превози остава 50 лв., за международни превози остава 300 лв. Ананиев призова Столичният общински съвет да вземе решение за намаление на глобата в София, която в момента е 40 лв.

На извънредно заседание на правната комисия депутатите ще решат въвеждат ли мажоритарния вот.

Ще бъдат разгледани два проекта. Единият е на омбудсмана Мая Манолова, внесен преди повече от месец, а вторият беше внесен вчера от ГЕРБ.

И двата предвиждат въвеждането на мажоритарен вот.

Според този на ГЕРБ  всички 240 депутати да се избират от райони на територията на страната, партийната субсидия да стане 0 лева, а ако депутат бъде избран за министър, мястото му в НС да остане празно.