След музикалните парчета в социалните мрежи и дългите преговори, идва ред и на „песента” на числата. ГЕРБ разполага с 84 народни представители. Заедно с Реформаторския блок, които имат 23 депутати, събират 107 души подкрепа.

Ако към тях се присъедини и Патриотичният фронт с 19 депутати, трите партии преминават границата от 121 народни представители за мнозинство в пленарната зала.

Ако ГЕРБ и Реформаторския блок обаче, по отделни законопроекти и позиции, не получат или не приемат подкрепата на Патриотичния фронт, а само тази на АБВ, гласовете им няма да бъдат достатъчни за мнозинство.

Сметката би се получила и ако ГЕРБ и Реформаторите гласуват заедно с Български демократичен център на Николай Бареков. Тогава те са на границата - 121 депутати.

Причината е, че хората на Бареков имат 14 депутати, след като Ана Баракова стана независим народен представител. Това са математическите варианти. Те са верни само при условие, че няма депутати в болничен, командировка, отсъстващи, а всички са в наличност зад парламентарните банки.