Пенсионната възраст се замразява и ще спре да нараства следващата година, отпада изискването за възраст при пенсионирането на военните. Това гласува социалната комисия в парламента след бурни дебати по кодекса за социалното осигуряване.

От ГЕРБ, по чието време беше прието нарастване на възрастта и стажа за пенсиониране, гласуваха против. От БСП обявиха като аргумент, че пенсионната възраст у нас е по-висока от средната в европейския съюз и с поправката дават възможност на дълготрайно безработни да се пенсионират предсрочно. Опозицията припомни препоръките на Еврокомисията да се изравни пенсионната възраст за мъже и жени, да се върви към плавно увеличаване и да се контролират по- строго инвалидните пенсии.

"Жместо да намаляваме, разширяваме кръга за ранно пенсиониране и ЕК ще намери начин да ни го покаже чрез еврофондовете", смята Тотю Младенов от ГЕРБ.

Комисията отмени и въведената миналата година възраст за пенсиониране при военнослужещите. Депутатите се аргументираха, че поправят несправедливост, въпреки отрицателното становище на социалното министерство и синдикатите.

"Не може да се наказват военнослужещите и да се смята че има селективен подход в негативен план . Имаме 4000 души недокомплект и това се случи от чувство на несигурност в Министерство на отбраната”, заяви зам/-министърът на отбраната Неджми Али.

Предстои пакетът от промени в кодекса за социално осигуряване да бъде гласуван и в пленарна зала.