Над 106 млн. евро са разплатени по ОП „Регионално развитие“ и България няма да загуби нито лев по тази програма. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от Фокус.

„Усилията, които положихме, а те започнаха още с работата на служебния кабинет, имат резултат. Целта беше да започне спешно разплащане по всички проекти, независимо, че средствата от Европа бяха спрени“, заяви Павлова.

Тя уточни, че са били ускорени разплащанията и само за първите две седмици от работата на кабинета са разплатени над 90 млн. евро. По думите й към днешна дата са разплатени над 106 млн. евро и ангажиментът за разплащане е спазен.

Тя каза още, че има пълна мобилизация, екипите и техниката за почистване са в готовност и изрази надежда, че няма да има проблеми по пътищата.

По отношение на затрупания път за Мурсалево, Лиляна Павлова заяви, че се прави всичко възможно в рамките на следващата седмица да бъде пусната за движение обезопасена с мантинела допълнителна лента.

8 000 000 лв за шуменските работници

8 млн. лева са разплатени за заплатите на работниците, които работят на пътен възел Шумен-Белокопитово, каза Павлова.

Тя уточни, че до септември 2014 г. изобщо не са били разплащани никакви сертификати и нищо от извършената работа на служителите, които работят на участъка от АМ „Хемус”. Те на няколко пъти се вдигнаха на протест.

„Още от 2013 година е било предоставено финансиране за това от правителството на ГЕРБ, но то е било пренасочено и дълго време не е имало разплащане”, каза още министър Павлова.

По думите й кабинетът „Блзинашки” е разписал първите 8 млн. лева за заплати, а днес са били разплатени и останалите 8 млн., за да могат работниците да посрещнат спокойно празниците.