Трасето Ябланица-Ловеч на Автомагистрала „Хемус” ще струва над 700 млн. лева, защото индикативните стойности за пътя са правени през 2013 г. само на базата на предпроектно проучване. Това обясни регионалният министър Лиляна Павлова, като допълни, че вече има готов проект и цената ще се увеличи.

Тя заяви, че 60-километровата отсечка включва много тежък терен - над 3 км тунели и над 10 км сложни големи виадукти. Виадуктите ще бъдат като тези на магистрала „Струма” и тези на Витиня.

„Извън основното трасе, което е магистрално – ако 1 единица струва самото трасе на една магистрала, когато говорим за тунели и съоръжения – сложни виадукти – цента на километър за тези съоръжения е минимум е с 10 отгоре”, каза Павлова.

Регионалният министър заяви, че самото строителство на магистрала „Хемус” излиза извън мандата на сегашното правителство, тъй като строителството ще бъде до 2020 г.

„Добрата новина, по предварителните разговори, които водих с представителите на партиите е, че нямаше нито един негативен глас и позиция против това да изграждаме магистрала "Хемус”. Изграждането на този стратегически обект обединява всички представители в политическото пространство, с които поне съм водила разговор”, каза още министърът.