За да участва в допитване, човек трябва да поема обществена отговорност, те (ромите) не носят никаква отговорност за обществените реформи. Това обяви пред „Лице в лице” кметът на Кюстендил Петър Паунов в отговор на въпрос защо не е позволил на циганите от града да участват в гласуването. Той получи подкрепа от 5147 жители на Кюстендил, а против бяха само 187.

Паунов направи обществено допитване в Кюстендил дали да се кандидатира отново за трети мандат в неделя.

Според Паунов няма нищо незаконно в изолацията на ромите, защото това е било коалиционно допитване. Той се е опасявам също да не го обвинят че е използвал ромите, които щели да дойдат с „автобуси и каруци”, за да получи по-голяма подкрепа.

Петър Паунов потвърди, че е финансирал със собствени средства. По думите му това било най-евтиното допитване, организирано до момента. Най-скъпото нещо на изборите са списъците от ГРАО, каза кюстендилския кмет и уточни, че за референдума данните на хората са събирани по улиците. Гласуването пък ставало в шатри в дворовете на училищата.

Според кмета в референдума са се включили немалко хора, като се има предвид, че той се провежда в разгара на летния сезон и в разгара на закъснялата черешова кампания.

„Аз съм член на СДС и винаги съм бил член на СДС. Винаги съм бил кандидат на дясна коалиция”, заяви Паунов.

Той твърди, че не е говорил нито с лидера на СДС Божидар Лукарски, нито с ръководството на ГЕРБ, но е убеден, че ГЕРБ и РБ ще имат една кандидатура на местния вот наесен.