Ние сме готови да приемем мандат за съставяне на нов кабинет в рамките на това Народно събрание, обявиха от Патриотичния фронт след консултации при президента Росен Плевнелиев.

На срещата присъстваха лидерите на НФСБ Валери Симеонов и на ВМРО Красимир Каракачанов.

Готови сме да приемем мандата в случай, че той бъде възложен на нас като трета политическа сила, обяви Симеонов след срещата.

Пърпвите две политически сили в парламента - ГЕРБ и БСП, на които Плевнелиев е длъжен първо да връчи проучвателен мандат, обявиха, че ще го върнат. Президентът сам избира третата политическа сила, на която да предложи съставяне на правителство в рамките на този парламент.

На въпрос на каква подкрепа ще разчитат патриотите отговориха, че тепърва ще я търсят и се надяват на консенсус с други партии по време на очаквания Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС).

Според Патриотите кабинетът трябва да е експертен, за да бъдат членовете му независими и никой да не ги управлява по телефона.

Симеонов обяви още, че предлагат и втори вариант  - съгласни са и да остане сегашното правителство, но с премиер различен от Бойко Борисов и с някои персонални промени. 

По думите му в момента президентът може би е единственият отговорен политик, който не желае криза, нови избори и служебни правителства, което ще хвърли страната в безвремие. 

Валери Симеонов обвини премиерът в оставка, че изкуствено е създал политическа криза заради желанието му да управлява еднолично - демонстрирал Наполеонов комплекс.

Oт Българския демократичен център също подкрепят идеята за експертно правителство с определени задачи и срок на действие. Изборите според тях трябва да са чак следващата есен.

“Целта не е да бъде излъчено политическо управление, а експертно правителство”, посочи Румен Йончев.

Според БДЦ това е последната възможност пред този парламент и зад нея трябва да застанат всички политически сили.