Патриотичните партии, които се обединяват в обща платформа за изборите на 5 октомври, нямат проблем с коалиционната история на ВМРО, която за европейските избори се съюзи с „България без цензура” на Николай Бареков, чиято политическа кариера започна от медиите, свързвани с майката на депутата от ДПС Делян Пеевски.

„Никой не може да упрекне ВМРО, че е изменила на идеологията си. Предишната коалиция имаше анти-ДПС кампания и то беше много успешно”, заяви в предаването „Тази сутрин” председателят на Националния фронт за спасение на България Валери Симеонов.

„ВМРО не са получавали пари от Бареков в ББЦ, те сами са си финансирали кампанията”, категоричен беше Симеонов.

Засега в Патриотичния фронт влизат 12 организации, но се очавка да се присъединят още. „Обединението на патриотите е най-естественото обединение. Нямахме проблеми по отношение на политическата платформа, както и с реденето на листите”, заяви лидерът на НФСБ, според когото водещият лозунг на предизборната платформа ще бъде „България над всичко!”

„Интересно ми е на каква основа се събира тази сбирщина в Реформаторския блок, където е и партията, финансирана от Ердоган”, коментира още той, но не изключи възможността за бъдещо партньорство нито с реформаторите, нито с ГЕРБ. „За коалиция не може да се говори с ГЕРБ и Реформаторския блок – ние сме за принципна подкрепа в интересите на България, които са най-висшите”, заяви Валери Симеонов, без да уточни нито един от тези най-висши приоритети.

Той беше категоричен, че коалицията ще има място в следващия парламент. „Естественият размер на патриотичния вот е между 12 и 15%”, заяви Симеонов.