Извънредна 30-минутна почивка беше необходима на депутатите днес, след като ДПС и „Обединени патриоти” влязоха в спор в пленарната зала за патриотизма и акциите на националистите в столицата.

„ДПС категорично настоява Народното събрание и Министерския съвет да се разграничат от антидържавните прояви на националистите и да потвърдят категоричната позиция на държавата, за която основен приоритет е установяването на траен мир в региона и Европа, както и запазването и задълбочаването на добрите междусъседски отношения”, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който поиска и позиция от президента.

По думите му на факелните шествия, организирани от ВМРО и други организации се правят опити за „използване на исторически факти като договори, чието действие е отдавна суспендирано от последващи договори, представлява опасен опит за създаване на настроения за действия за прекрояване на държавните граници, което е недопустимо”. Карадайъ припомни, че границите на България са очертани от Парижкия мирен договор от 1947 г.

Той се обърна и към ГЕРБ: „Не е нормално да призоваваш за защита на етническия мир в страната и региона, а в същото време да се правиш, че не виждаш как коалиционните ти партньори рушат държавността и демокрацията, да ги поощряваш и да им подражаваш”.

По Коледа стават чудеса

„Наближава Коледа, а тогава в ДПС се случват чудеса – докато Ахмед Доган се гордее да е националист, вие отричате, че Ньойският договор е несправедлив за българската държава”, отговори депутатът от „Обединени патриоти” Юлиан Ангелов.

По думите му ВМРО организират шествия, за да почетат паметта на загиналите във войните: „„ВМРО участва най-активно в спасяването на българските евреи. Къде беше тогава Главното мюфтийство? Когато приказвате неистини, вземете прочетете малко повече. Когато говорите от тази трибуна, ние не само ще викаме от зала, но ще направим така, че да покажем на всички, че вие отново и отново лъжете и манипулирате с единствената цел да се домогвате до властта”.

Ангелов коментира, че се забелязва „стопляне” в отношенията между ДПС и турски политици. Днес станахме свидетели как една партия се държи антибългарски, как една партия обслужва интересите на чужда държава, как една партия отрича, че Ньойският договор е несправедлив за българската държава. За пореден път доказахте, че сте антибългарска партия вие от ДПС“, заяви Ангелов.