„Понятия в Устава на БСП за самоизключване на съществуват. Националният съвет може да порицава, но не да ни извади от състава на партията. "Позитано" ще вкарат Националния съвет в грях с вземането на нелегитимно решение. Превръщането на Националният съвет в революционен трибунал е просто израз на слабост. Страх и слабост тресат "Позитано".

Това бе коментарът на президента (2002 – 2012) Георги Първанов по повод обявената във вторник позиция на БСП, че членството на хората в техните редици, които са заявили симпатии към АБВ, ще бъде прекратено.

„Намирам за нелепо да изключиш няколко хиляди членове на партията, като ги обявиш за самоизключили се. Намирам за обидно да ни обвяват за отпаднали. Намирам го за крайно безотговорно за хора, които са на възлово място в партията. Няма имена, говори се за хора, които са в АБВ. Тези проекторешения звучат маркобеснически.”, продължи той.

Георги Първанов изтъкна, че като председател на БСП за пет години не е имало нито един изключен от партията и никой не е наричан „предател”.

По думите му в АБВ разбрали за намеренията на „червените” през медиите, а официален документ не са получавали: „Научихме, че има ултиматум към нас. Когато поставяш условия и срок за изпълнението им, не може да се квалифицира това искане по друг начин”.

Висока коалиционна култура

Първанов обеща преструктуриране в политическо пространство, прогнозирано и от социолози, което ще изисква висока коалиционна култура. „За една седмица, това, че имаме 7 %, според „Алфа рисърч”, сме на мнение, че това не е таванът. Победителят на евроизборите и подреждането в първата тройка, далече не са известни. ДПС, май няма да има тази ключова роля, трета сила с възможност за необиколим балансьор, ще има преструктуриране в политическото пространство, което ще изисква висока коалиционна култура. Ще трябва да се прави силно правителство, с подкрепата на над 140 гласа, ако искаме това правителство да изведе страната от криза. Хората виждат алтернатива в АБВ, но нямаме идея да изчерпваме алтернативите”, заяви той, отчитайки, че не познава Боряна Димитрова от споменатата социологическа агенция.

Лидерът на АБВ даде още едно обещание, след като името му бе свързано с Бойко Борисов и след като обяви ГЕРБ за основен опонент няколко пъти: „Ще дам всичко от себе си ГЕРБ да остане извън властта(...) С Борисов и ГЕРБ ще имаме много политически сблъсъци”.

Нищо лошо за правителството

Първанов заяви, че не иска да дестабилизира правителството на министър-председателя Пламен Орешарски: "Ако можем да стабилизираме кабинета, още по-добре, защото към момента алтернатива не се очертава. Аз лично бих искал кабинетът да изкара мандата си".

На въпрос дали възнамерява да прави партия, той посочи, че ако някой реши да прави партия, това трябва да мине през него и такава идея не е обсъждана и не стои пред тях.

Първанов съобщи още, че от следващата седмица АБВ ще започне обществен дебат за приоритетите на нацията: „Екипът ни има готовност да представи визията си за приоритетите през призмата на стратегията ни за политиката ни за демографската политика”.

"Шизофренна позиция"

Последва светкавичен отговор на „Позитано” 20. Лидерът на БСП Сергей Станишев квалифицира като „щизофренна” тезата на АБВ, че са част от БСП, но ще подкрепят кандидатите на друга политическа сила.

„БСП не е наказателен взвод. Изключително толерантни сме към критика, различно мнение неговото изразяване и това трябва да бъде пределно ясно. Използвам и този случай да се обърна и към Георги Първанов и към Румен Петков, които заявяват, че застават зад листа на друга политическа сила да преосмислят това тяхно решение", заяви Станишев.