Макар и на финалната права, по-разумният подход е кандидатурата на Меглена Кунева за министър на образованието да се изтегли и да се проведат сериозни консултации. Това заяви лидерът на АБВ Георги Първанов на пресконференция в парламента.

Той потвърди, че парламентарната група на АБВ няма да подкрепи Кунева, както обявиха още вчера.

Снимка: Ладислав Цветков

„Ние сме се ангажирали с това управление в името на амбициозната цел да дадем своя принос за едно управление, което да включва ума и таланта на нацията. Нe смятам, че умът и талантът на нацията се е концентрирал в четирима министри от определена политическа сила, които да се възпроизвеждат от един на друг възможен пост”, коментира още Първанов.

Снимка: Ладислав Цветков

Зам.-председателят на ПГ на АБВ Марияна Тодорова обясни, че партията не подкрепя Кунева, защото й липсва и професионална подготовка за работа в системата на образованието.

Междувременно пък от ДСБ предложиха днешната точка за гласуване на кандидатурата на Кунева да отпадне.

Атанас Атанасов посочи, че щом премиерът Бойко Борисов е на работно посещение в чужбина и не може да представи лично кандидатурата на Кунева, няма пречка тази точка да се гласува утре или вдругиден, когато премиерът ще може да я представи пред парламента.

До късно снощи Кунева беше в парламента и убеждаваше депутатите от подкрепящите управлението партии да я подкрепят. Засега обаче тя събира повече гласове "против", отколкото "за".

Със сигурност Кунева ще получи подкрепа от ГЕРБ и част от Реформаторите. В собствената си група – РБ, Кунева може да разчита само на 13 от общо 23 гласа. От Гражданския съвет и ДСБ ще се въздържат. АБВ и Патриотичният фронт също обявиха, че не подкрепят кандидатурата й.

Подкрепа са заявили 80 депутати от ГЕРБ, 13 депутати от Реформаторите. От БДЦ 8 също ще гласуват "За", както и независимата Ана Баракова.

За избора и е необходимо половината плюс един от присъстващите в залата. Възможно е част от депутатите да не влязат и това да осигури избора на Кунева.