Ръководството на БСП е в тежка зависимост, обяви Георги Първанов без повече подробности, докато официализираше самостоятелната листа на проекта си АБВ за предстоящия евровот. В същото време екс президентът заяви, че „никой няма да напуска” столетницата. "Нещо повече - ние отхвърлихме възможността за създаване на нова партия", добави той, докато остро критикуваше Сергей Станишев и липсата на коалиционно споразумение с ДПС.

Самостоятелното явяване на АБВ на евроизборите е „обществена тайна” от няколко дни, която вече се потвърди официално. Първанов и близките до обкръжението му функционери обаче упорито отричат тезата, че това е ход за разцеплението на БСП. В този контекст обаче трябва да се спомене, че Първанов ще прави коалиция с други партии за евровота, които засега предпочете да спести, заради „натиска, който се оказва”.

На този фон преди ден Ивайло Калфин, който ще води листата на АБВ, подаде оставка като ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, посочвайки тежки разминавания във вижданията си с ръководството на „Позитано 20”. Днес Калфин обяви, че листата на АБВ ще конкурира тази на БСП.

„Разцеплението – това също е плашило. Нека да дадем възможност на хората да гласуват по съвест, не по партийна дисциплина”, отбеляза Първанов. „Ще дадем възможност на хората, които мислят различно от „Позитано”, хора, които имат различна визия за развитието на България, да гласуват за нас”, добави това.

„Длъжен съм да поясня защо беше замразен този проект (АБВ). Чуха се много гласове, преди всичко от ръководството на БСП, че Първанов създава този проект, за да отслаби БСП. Добре, сложихме АБВ на трупчета. Междувременно през тези три години се проведоха три избора, които БСП загуби тежко. Загуби ги не защото някой е взел от силата на партията, а заради слабостта на ръководството на БСП”, заяви обявеният за „баща на тройната коалиция”.

По думите му - ключов акцент в работата на АБВ ще е истинската социална политика. "Искам да видя системна социална политика, не отделни действия", подчерта той.
Гласуването за АБВ ще бъде шанс за консолидация на левите партии, на формациите с такава насоченост, ще даде възможност за един по-добър диалог с партиите в център и вдясно, изтъкна Първанов.

Отстрелване

Обявявайки, че АБВ е „пушка на стената, която ще гръмне в трето действие”, Първанов директно обвини партийното ръководство в предателство към избирателите.

„Предатели са тези, които предадоха ангажиментите си към избирателите, тези, които подмениха вота на избирателите. Хората гласуваха за едно, получиха друго. Разцеплението идва от това, че едни хора, които се оказаха на върха, не и без моето съдействие, теглиха тебеширената линия и казаха – тези са добри, онези са лоши”, заяви той.

„Обръщам се към левите, към социалистическите избиратели, към членовете на БСП – винаги сме си казвали – дайте да не тревожим партията, сега казвам – хайде този път да разтревожим партията. Да я разтревожим за това, че някои хора вкараха партията неготова в управлението”, заяви Първанов.

Тесен кръг

"Ръководството на БСП изпълнява решения, които се вземат другаде, то е в тежка зависимост", продължи Първанов.

„Решенията се вземат от един много тесен кръг посветени, даже ако щете и не от ръководството на БСП. Ръководството на БСП е в тежка зависимост - казвам думата съвсем ясно и убедено. Кой е този, който разпъва медиен чадър над председателя на БСП? Отговорът на този въпрос ще даде отговор на въпроса - кой направи злополучната номинация за шеф на ДАНС през лятото на миналата година”, продължи да громи той.

„Дайте да видим - по какви принципи, по какви механизми се кадрува днес, става дума за това какви хора изпращаме в управлението”, посочи той.

„Проблемите не са в състава на правителството, а в това, че дефектите и грешните решения идват от партийните централи или по-скоро са им спуснати от другото място”, продължи Първанов.

Опоненти и шамари за конкурентите

Първанов обяви партията на Бойко Борисов за основен опонент. Другите политически формации дефинира като конкуренти. В този контекст той шамароса новоизлюпения политик и бивш телевизионен водещ Николай Бареков. Последният твърди, че Първанов и Борисов играят в един отбор.

„Забележете кой отстоява тезата, че има завера между Първанов и Борисов. Даже го чух да казва, че съм ходил в Банкя. Аз не знам къде в Банкя е къщата на Борисов, но той знае, защото му носеше цветя”, отбеляза Първанов. В битието си на „публицист” Бареков поднесе цветя на „генерала” (както само го наричаше) при изборната му победа през 2009 година.

„Ще се конкурираме по политика, ще се конкурираме с личностите. Не можем да решаваме проблемите на България по пътя на политическата мъст, с това непрекъснато търсене на реванша, защото България става заложник на това лично противопоставяне”, посочи Първанов.