Георги Първанов винаги е подозирал, че Бойко Борисов работи против „Белене” и против "Южен поток", защото резултатът е негативен. Това заяви самият лидер на АБВ пред bTV. „Управлението на ГЕРБ фактически не придвижи на стъпка дори и двата енергийни проекта, третия го запуши окончателно. Така че моята критика ще бъде винаги тежка към това правителство за поразиите, които направи в енергийната сфера”, коментира Първанов.

Той заяви, че не вярва в разкритията, че чужди руски кръгове са дали тласък на промени в българското законодателство, така че да се заобиколи европейското законодателство.

„Аз първо, не съм сигурен, че е така. Във всеки случай, ако това е така, то е недопустимо. Наистина не може от Москва да ни пишат българската позиция и българското законодателство”, заяви Първанов.

Той не е одобри и това, че енергийният министър Драгомир Стойнев предостави суверенното си право да преговаря с Москва за "Южен поток" на Брюксел на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. „Ние трябваше да си водим тези преговори от позицията на българския национален интерес. Така че за мен и двете страни не са прави в случая. Няма силна, работеща, енергична, отговаряща на националния интерес позиция”, каза още лидерът на АБВ.