Формацията на президента Георги Първанов – АБВ, цели да привлече гласоподавателите с леви убеждения, които са разочаровани от ръководството на БСП в лицето на Сергей Станишев. Това обясни режисьорът и член на БСП Нидал Алгафари, който се числи към редиците на алтернативната лява формация.

В предаването „Тази сутрин” по bTV Алгафари беше категоричен, че в тази ситуация не става въпрос за разцепление, въпреки намеренията за самостоятелно участие в евроизборите, макар че намекна за възможност към АБВ да се присъединят и действащи депутати на Коалиция за България. „Оставете да има нещо интересно и по-нататък. Не говорете за разцепване, такива депутати могат да подкрепят лявото, но не и ръководството на БСП”, допълни той, като обясни, че новините около Георги Първанов ще излизат поетапно, за да се поддържа интересът към формацията му.

Нидал Алгафари потвърди, че АБВ ще се яви на изборите за Европейски парламент със самостоятелна листа, оглавена от евродепутата Ивайло Калфин, която ще бъде различна от листата на БСП. Той обаче неколкократно подчерта, че това не трябва да се смята за признак на разцепление в БСП, а напротив – за утвърждаване на лявото. „Ако БСП и Ивайло Калфин вземат гласове, това означава само, че в ЕП ще има повече социалисти”, изтъкна Алгафари.

Социологът Кънчо Стойчев подчерта, че БСП влиза в етап на лидерска битка. По думите му, основният проблем, който трябва да бъде решен, идва от факта, че Георги Първанов инициира процеси на разцепление в партията, но продължава да членува в нея. „Когато Първанов тръгне да цепи БСП, той няма място в партията. Тънката игра ще бъде дали Първанов ще бъде оставен като вътрешнопартийна опозиция, или ще бъде изхвърлен от партията. Решението е въпрос на такт, на вътрешни убеждения и много други фактори”, коментира Стойчев.

Нидал Алгафари отново контрира, че не става въпрос за отцепване, а за алтернатива за всички леви избиратели в периферията на БСП, които не искат да гласуват за Сергей Станишев. „Това става не в рамките на БСП, а в рамките на лявото”, уточни той.

По думите на социалиста, Сергей Станишев е заровил БСП в личната си битка с Бойко Борисов. „Ако Станишев беше казал, че няма да управлява с Волен Сидеров, щеше да се стигне до нови избори и да спечели повече подкрепа, щеше да спечели уважението от всички, а не да ни казват навсякъде „червени боклуци”, изтъкна Нидал Алгафари. Той каза още, че Ивайло Калфин отдавна не е бил в контакт със Станишев, въпреки че е предлагал на лидера на ПЕС инициативи за общи политики, които не са били приети вероятно от „високомерие”.

„Наивно е да се мисли, че няма да се изцапа, който влезе в битка с Бойко Борисов – това е като битката на човек с прасе, тя винаги е в калта и винаги е мръсна, само че мръсотията е приятна за единия. Да се твърди, че Станишев е загубил от Борисов, е пълна глупост – Станишев победи Борисов и това трябва да е ясно”, заяви Кънчо Стойчев.

Социологът не вижда във „възраждането” на АБВ „някаква шокираща новина”. Георги Първанов изразява критично отношение към сегашното ръководство от години. Става дума преди всичко за борба във върховете на БСП – доколкото такива текат в низините, ще видим на изборите”, обясни той и допълни, че Първанов за първи път „стъпва на много тънък лед”. „Първанов е безспорно добър политик, но докъде може да стигне? Оттук нататък трябва да видим какво мислят симпатизантите на БСП за Станишев”, коментира социологът.

„Ако погледнем историята на БСП – няма нито един случай, в който следващият лидер да не е посочен от предишния – трябва да се разбере, че БСП е била бойна партия. Чувството за това дали си предател не е литературно”, обясни Стойчев.

Алгафари беше категоричен, че Георги Първанов не може да бъде предател. „Той пое ръководството и извади БСП от най-ужасяващата криза – успя да я стабилизира”, обясни той.