Алтернативна лява листа за евроизборите ще извади Георги Първанов. Начело ще е Ивайло Калфин, съобщава „24 часа" в петък вечерта. Експрезидентът възроди в петък формата си АБВ и на първа тайна сбирка с червени кметове, Румен Петков и други свои привърженици от БСП обявил новата инициатива.

Малко по-късно през деня Първанов, Калфин и проф. Борислав Борисов реанимираха и публично АБВ, като разпратиха до медиите позиция, в която от негово име осъждат остро неясната реакция на БСП и ДПС спрямо поведението на Волен Сидеров.

"Тази тайна, както я наричате, среща има своя продукт - ясна позиция по случая "Сидеров", коментира часове по-късно Първанов в Благоевград. Но отказа да посочи кои са били на сбирката в НДК. "Вижте кои сме се подписали под декларацията, това е достатъчно", лаконичен бе той. Запитан за алтернативната евролиста, той отсече: "Към днешна дата се занимавам с това, което знаете. Ако има новини в тази посока, ще ви информирам. АБВ е гражданска инициатива, която има за цел да произвежда политически позиции и го правим."

С тази листа на практика Първанов цепи БСП, коментираха от "Позитано" 20. Приближени до експрезидента обаче отрекоха такъв сценарий. "Категорично нямаме намерение да напускаме БСП по свое желание, нито да я цепим", каза един от тях пред изданието.

От соццентралата допуснаха възможността експрезидентът, Петков и поддръжниците им да бъдат изключени от партията. По устав всеки, който участва в алтернативна листа или е член на друга партия или организация със статут на партия, бива изключен.

Очакванията са алтернативната лява листа да бъде подкрепена от формацията на Татяна Дончева и от ОБТ. "Ние сме в процес на регистрация и докато тя не е факт, този въпрос не може да бъде на дневен ред", лаконична бе Дончева вчера, пише още вестника.

"Политическото решение за бъдещите действия и позиции на ОБТ ще се вземе на предстоящия ни конгрес, но принципната ни позиция е, че има крайна необходимост от създаването на широк лявоцентристки или социалдемократически формат", коментира Екатерина Атанасова, която е временно изпълняващ длъжността председател на ОБТ до конгреса. Тя обясни, че не става въпрос за създаването на алтернатива на БСП, а за запълването на една празна ниша.

Очаква се във вторник да бъде обявена гражданска инициатива за издигането на Ивайло Калфин за водач на евролиста. На въпрос дали ще има такава листа и той ли ще я води, Калфин коментира пред bTV: "Когато има какво да бъде обявено, то ще бъде направено."