Ние няма да козируваме на Брюксел във всяко нещо. Посещението на ген. Радев беше позитивно, но трябва още по-активно да се отстоява българския интерес, не може на нас да ни се спускат всякакви решения и позиции. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” президентът (2002 г. – 2012 г.) Георги Първанов, след като настоящият държавен глава наложи вето на Закона за концесиите и, поне според евродепутат от ЕНП/ГЕРБ, създаде риск от наказателна процедура за страната ни.

„В тази криза на Европа, ценностна и политическа, очаквам да видя повече характер от българските политици”, заяви бившият председател на БСП и АБВ. Той отбеляза, че използването на военен самолет за визитата до Брюксел е било знаково и е било с цел Радев „да покаже сила, мощ”.

Според Георги Първанов президентът е казал нещо, което не се отличава от позицията на европейските лидери – не може да се гради нова европейска архитектура на сигурността без Москва. По думите му санкциите, наложени от ЕС, носят негативи за България и трябва по-настойчиво да се настоява за тяхната отмяна.

Във връзка с визитата на Владимир Путин в Унгария и изразената там от него готовност отново да работи с нашата страна, Първанов коментира: „Онова, което ние можехме да направим с мощните газови проекти и всички проекти в енергетиката, уви, правят ги други”.

Бившият лидер на АБВ даде и „идея” на управляващите: „Предстои да отбележим юбилейна годишнина от руско-турската освободителна война. През 2003 г. през Путин беше в България по повод на тогавашната годишнина. Това беше една мн силна визита с последващ политически и икономически ефект. Диалогът би могъл да започне с такова събития в културен план, а след това ще се отпушат възможностите за общуване в икономиката”.

Първанов посъветва и следващите български премиери да намерят път към Москва: „Знаете ли от кога български премиер не е ходил в Москва? Това е недопустимо!”.

Промяната започва от нас

АБВ започна съвместна работа с „Движение 21” на Татяна Дончева. Според Георги Първанов това е нормална част от процесите в лявото пространство и двете формации имат много общи приоритети. Той смята, че новата коалиция „би могла да бъде сериозна алтернатива”.

На фона на това обединение, и Георги Първанов, и Румен Петков, и Ивайло Калфин напуснаха ръководните си постове в партията. „Това е част от един процес, който засягане само България, в Европа има голяма промяна, която засяга не само лидерите, политиците, но и идеите, ценностите. Не можем да искаме да променим България, ако не променяме себе си”, обясни Първанов.

Той все пак посочи, че заедно с колегите си ще помага, макар и извън „оперативната политика”. Ще бъде ли обаче „почетен председател” с решаващи функции зад кулисите като Ахмед Доган? „Имам достатъчно влияние и авторитет, не ми трябва титла”.

Ивайло Калфин и Румен Петков пък вероятно ще водят депутатски листи. „Това е потенциал за България, в българския парламент трябва да влязат хора, които са подготвени заедно с младите, за да има добър баланс между поколенията”.