„АБВ продължава. Няма да спазваме никакви ултиматуми. Който иска да ме изключва, да дойде в основната ми партийна организация, в Ковачевци”. Това заяви пред bTV президентът Георги Първанов (2002-2012 г.)

„Нещата загрубяха малко повече. Чух сутринта политоложката Татяна Буруджиева, която обясни, че ще ме изключват от Националния съвет на БСП заради това, че не съм посетил две заседания. В историята на 20 век в левицата няма случай някой да е изключен за две непосетени партийни събрания”, коментира той.

По думите на Първанов БСП трябва да бъде напусната от онези, които изневерили на ценностите, а именно - ръководството на партията.

„Аз амбиция за ръководството на БСП нямам – засега и за в бъдеще. Промяна в БСП трябва да се реализира, да дойдат нови хора, да се отвори към обществото и да трупа ново доверие”, заяви Първанов.

“Длъжен съм да призная, че може би най-голямата ми грешка беше една далечна номинация от 2001 г., а може би и това, че 2009 г. след една тежка загуба защитих тогавашния председател (бел.ред.-Сергей Станишев). Винаги съм избягвал да го казвам, въпреки че съм си го мислел. Имал съм своите терзания и не бих го казал, ако нямаше тази провокация по отношение на Калфин”, заяви Първанов. Той е убеден, че АБВ ще спечели доверието на повече от 6 % от избирателите и че ще вкара 2-3 депутати в Европейския парламент.

По отношение на това дали е възможно си стисне ръката със Сергей Станишев, той каза: „Възможно би било при изпълнението на много други условия които мисля, че ръководството на БПС няма да изпълни. Да не храним илюзии”.