Депутатите със замразени заплати, а партиите с намалени наполовина субсидии. Това предлагат от Патриотичния фронт. Искането им не мина при гласуването на държавния бюджет.

Те обаче ще опитат отново през Изборния кодекс и Закона за политическите партии.

Ако предложението беше минало, депутатските заплати щяха да замръзнат на почти 2800 лв., като в тях не влизат парите за сътрудници и участия в комисиите. Партиите ще продължат да получават 11 лв. на действителен глас, а не 6 лв., както се предлага. Ако обърнем поглед назад, партийните субсидии са започнали от лев на глас, за да стигнат до 12 лв. през 2012-а и да паднат само с левче през 2014-а.

Снимка: bTV

Ако заплатите се замразят, всеки депутат ще загуби средно по 120 лв. на месец, пресмята Красимир Каракачанов. „В казармата имаше един лозунг думата учи, а примера води”, отбеляза той.

Ако пък държавните субсидии паднат наполовина, в хазната ще влязат близо 30 млн. лв. Още повече, че някои партии не могат да ги изхарчат и ги слагат на влог, казва Каракачанов.

„Няма да я закъсат политическите партии, няма да умрат от глад”, убеден е той.

През годините е имало много предложения: като това на Георги Кадиев неизхарчените партийни субсидии да се връщат в хазната. Или като това на „Атака” - който има повече от пет неизвинени отсъствия, да не получава заплата. А субсидиите се дават на партиите, за да не са подвластни на външни влияния.

Снимка: bTV

„Логиката е да има официални доходи, за да не просят от бизнесмени и олигарси, практиката показва, че става и едното, и другото”, подчерта независимият депутат Георги Кадиев.

„Имайте предвид, че една политическа партия може да стане подвластна на политически интереси, стига тя да го позволи”, изтъкна Николай Александров от „Атака”.

Повечето депутати определят подобни искания като популистки.

„Всеки, който уважава труда си, трябва да знае, че депутатските заплати в сравнение с други заплати са много по-малки от агенции, държавни служители медии е много по-малко”, обясни Румен Христов от Реформаторския блок.

А докато депутатите се чудят, Искрена и приятелите й са на опознавателна обиколка в парламента. Но тя мечтае за учителската професия.

Младото момиче вярва, че на всеки трябва да се дава според заслуженото. 

Дебатите колко трябва да получават партиите продължават.

Снимка: bTV

Като аргумент в тях беше посочено че в Германия един глас е равен на 1 евро.