Парламентът прие промяна в правилника си, която позволи да бъде създадена нова парламентарна комисия за контрол на работата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Предложението на ГЕРБ беше одобрено от 77 депутати, 15 гласуваха „против”, а двама се въздържаха. Вносителите отново обосноваха идеята си с търсенето на прозрачност и информираност на обществото. Комисията ще бъде на паритетен принцип.

Мнозинството обясни в НС обясни, че драстичният скок в цената на тока с 13%, вместо с очакваните 10%, е основната причина народните представители да се заемат с контрол на регулаторния орган. Така постоянните парламентарни комисии стават с една повече. След излизането на поправката в Държавен вестник ще може да се одобри и самият състав на комисията.

Едновременно с това обаче беше отхвърлено предложението на съпредседателя на Синята коалиция Мартин Димитров на същия принцип да се контролира и Комисията за защита на конкуренцията.

От левицата и ДПС заявиха, че създаването на контролираща ДКЕВР комисия е безсмислено и цели да прехвърли отговорността от изпълнителната власт към парламента.

Oт Коалиция за България определиха новата структура като "съзерцателна", тъй като само щяла да наблюдава енергийния регулатор. Парламентът пък щял да бъде в качеството на PR-агенция на ДКЕВР.

Депутатът от ДПС Рамадан Аталай отбеляза, че се създава комисия специално за част от един сектор. „Ако има дефицит върху контрола на сектор "Енергетика", нека да разделим парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм и да обособим специална комисия само за енергетика”, предложи той и изказа мнение, че мярката няма да повлияе върху ценообразуването, а единствено освобождава от отговорност изпълнителната власт.

Управляващите обаче отхвърлиха мненията на опозиционерите като „чисто политическо говорене” и дори отправиха контраобвинения, че от левицата и ДПС се опитват да манипулират обществото.