„Тонове папки” и редица институции иска парламентарната комисия нищеща т.нар. „Българска връзка” в случая „Хохегер”. Депутатите настояват за цялата информация и документи, по които австрийският лобист Петер Хохегер е страна и свързаните с него лица.

Комисията разследва договори на тройната коалиция на стойност 1,5 млн.евро с компанията на лобиста, която бе наета да чисти имиджа на България пред западните партньори.

Депутатите ще изискат информация от ДАНС, НРС, Сметната палата, Министерския съвет, Министерството на икономиката и енергетиката, Агенцията за обществени поръчки, Агенция Държавна финансова инспекция и прокуратурата. Писмо ще бъде изпратено и до Актив груп, PR-агенцията на Моника Янова.

Въпреки поредните призиви на опозицията да разследват връзките на Хохегер в България от 2005 г. насам, управляващите отново решиха да се разследва само периодът на управление на тройната коалиция.

От опозицията поискаха още да бъдат извикани Юлиана Николова, Ивайло Георгиев и Росица Велкова, които са свързани с ГЕРБ, но мнозинството отхвърлиха идеята, с уговорката, че това евентуално ще се случи на по-късен етап.

В същото време обаче управляващите приеха предложението на “Атака” за изслушване на представителите на “Хохегер” – България. Това на практика означава, че сочената за близка до вътрешния министър Цветанов - Росица Велкова ще трябва да даде обяснения пред народното представителство. Велкова е изпълнителен директор на компанията, партньор на австрийската "Хохегер".